LÄÄKKEIDEN PALAUTUS APTEEKKIIN

Käyttämättä jääneet lääkkeet ovat vaarallista jätettä, joka tulee palauttaa apteekkiin. Huonoin vaihtoehto on kaataa lääkkeet viemäriin, josta ne voivat kulkeutua pelloille ja luonnonvesiin.

Lääkejätteet on määritelty vaarallisiksi jätteiksi, sillä ne voivat olla pieninäkin pitoisuuksina haitallisia ihmisille, eläimille ja ympäristölle.

Käyttämättä jääneet lääkkeet tulisikin aina palauttaa apteekkiin, josta ne toimitetaan Riihimäelle Fortumin jätteenkäsittelykeskukseen. Siellä lääkejäte poltetaan korkeassa, yli 1 300 asteen lämpötilassa ja syntynyt tuhka käsitellään vaarattomaksi. Samalla syntyy sähköä ja kaukolämpöä.

Haitallisinta on kaataa käyttämättä jääneet lääkkeet viemäriin. Jätevedenpuhdistamot eivät pysty suodattamaan kaikkia lääkejäämiä tai tekemään niitä vaarattomiksi, jolloin ne päätyvät luonnonvesiin ja voivat aiheuttaa muutoksia mikrobeissa, kasvistossa ja eläimistössä. Lisäksi lääkeainejäämiä voi kulkeutua pelloille, joita lannoitetaan puhdistamojen lietteellä.

Apteekkiin vai roskikseen?

Perusvoiteet, aurinkovoiteet, kosmetiikka, ravintolisät, luontaistuotteet ja tyhjät lääkepakkaukset voi huoletta laittaa sekajätteeseen. Niitä ei tarvitse palauttaa apteekkiin. Sen sijaan käyttämättä jäänyt lääke palautetaan apteekkin.

Palauta apteekkiin käyttämättä jääneet kiinteät lääkkeet, kuten tabletit, kapselit ja lääkevoiteet, nestemäiset lääkkeet sekä käytetyt lääkelaastarit.

Poista ulkopakkaukset ja reseptilääkkeen ohjelippu ennen palautusta.

Palauta erillisissä pusseissa:

  • jodia ja bromia sisältävät lääkkeet (Esim. Jodix ja Betadine)
  • sytostaatit
  • nestemäiset lääkkeet alkuperäisessä pakkauksessaan
  • ruiskut ja neulat läpäisemättömään astiaan pakattuna

Näin vähennät turhaa lääkejätettä

  • osta lääkkeitä vain tarpeeseen, pidä lääkekaapissasi vain harkittu määrä käsikauppalääkkeitä
  • aloittaessa uutta lääkettä, ota ensin pienempi kokeilupakkaus. Jos lääke lopetataan tai vahvuus muuttuu, ei lääkkeitä jää niin paljon käyttämättä
  • käytä lääkärin määrämä kuuri loppuun
  • mikäli lääkkeitä on käytössä paljon, harkitse annosjakelupalvelu aloittamista. Annosjakelussa lääkkeet toimitetaan kerrallaan kahden viikon tarvetta vastaava määrä.